Heeft u een verhaal achter een gerecht of smaak? Deel het met ons!
>>lees meer

"Ik doe er een snufje liefde in" zei Moeder

Moeder had het nooit  over koken maar sprak van "eten klaarmaken".
Ze gaf me met de paplepel in dat de drie belangrijkste ingrediënten daarbij aandacht, liefde en respect zijn.

Met aandacht eten klaarmaken hield in: veelvuldig  handen wassen en de messen scherp houden. Maar ook in de winkels  zoeken  naar nieuwe, vreemde producten en je daar door laten verleiden.
Aandacht voor elkaar was net zo belangrijk.  "Hoe was jouw dag?" vroeg Moeder steevast ’s avonds aan tafel. En iedereen van ons zeskoppige gezin kwam aan de beurt, daar zorgde zij wel voor.

Met liefde eten klaarmaken was Moeders hoofdingrediënt. Stamppot met een kuiltje, een takje peterselie op de sla, reepjes omelet kruislings op een schotel dampende bami.
"Ik doe er een snufje liefde in", zei Moeder,  wanneer gasten haar vroegen wat er  toch in haar heerlijke smakende gerechten zat.  

Met respect eten klaarmaken betekende voor Moeder:  respect voor  producten en voor eters. Moeder gooide nooit iets weg. Wat overbleef  belandde in een schaaltje. Voor morgen, voor de liefhebber,  die was er altijd!
En Moeder vond dat kinderen hun bord niet leeg hoefden te eten. "Dan leren ze alleen maar om niet naar hun lichaam te luisteren wanneer dat zegt dat het genoeg heeft!"

Inmiddels is moeder 84 en nog net zo wijs.
En het eten dat ze klaarmaakt? Nog net zo lekker! 

|
Verhaal -  Annelies Vroomans

Agenda

Zoet & Zout in Culemborg

Na de feestelijke eindpresentatie op 3 en 4 maart 2012 is dit project in deze vorm afgesloten. Binnenkort wordt het bekend op welke manier de ontmoetingen en uitwisselingen verder zullen worden ingevuld.

Volg Zoet & Zout in Culemborg op Facebook.